NEDEN PSİKOLOGA GİTMEK İSTEMEYİZ?
“PsikoloGa gitmeme gerek yok, deli değilim ki ben.” Bu sözü kaç defa duydunuz? Belki de arkadaşınızla ya da partnerinizle muhabbet ederken duymuş olabilirsiniz. Bir yerde laf arasında hatta televizyonda bile duymuş olmanız muhtemel. İnsanlar bu bahaneyi psikologa gitmemek için çok kez kullanır. Bu o kadar yanlış ki…
Hukuki işlerinizi danışmak için nasıl avukata gidiyorsanız ya da hasta olduğunuzda doktora; bazı durumlarla başa çıkamadığınızda, stresli olduğunuzda ya da aile içi problemler yaşadığınızda neden psikologa gitmeyesiniz?
Psikologa gitmek için illa ki bir zihinsel bozukluğunuz ya da psikopatiniz olması gerekmiyor. Bugün psikoloji, kişinin hayatını birçok yönden etkileyebilen ve geliştirebilen bir bilim. İnsanlar gün geçtikçe psikolojik tedaviye daha fazla değer veriyor olsa da terapiye gitmek bir nevi tabu olmaya devam ediyor. İnsanlar psikologdan kaçmak için sayısız bahaneler üretiyor; peki bunların en yaygın olanları hangileri?
“Psikoloğa ihtiyacım yok, ben gayet iyiyim!” cümlesi günümüzde çevremizden sıklıkla duyduğumuz cümlelerden biridir. İnsanlar yaşamış oldukları psikoloji sorunları karşısında inkara ya da çeşitli bahanelere başvurarak uzman bir psikologdan destek almayı reddedebilmektedir. Halbuki hukuki işlemlerde ihtiyaç duyulan bir avukat ya da elbiselerdeki tamirat için gerekli olan bir teri kadar önemli bir yere sahip olan psikolog, insanların ruh sağlığını tedavi etmekle görevli bir uzmandır.
Psikoloğa Gitmemek için Üretilen Bahaneler :
Deli Değilim
İnsanların pek çoğu, tarih boyunca pek çok psikoloji sorununa çözüm bulabilmek için psikoloğa gitmeyi reddetmiş ve bunun için çevresindekilere ya da kendisine çeşitli bahaneler üretmiştir. “Ben deli değilim!” cümlesi de psikolog gitmemek için üretilen bahaneler arasında neredeyse birinci sıranın sahibi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Psikolog gitmemek için üretilen bahaneler aslında insanların ruh sağlığını büyük ölçüde tehlikeye sokabilmektedir. Çünkü bozuk olan psikoloji ilerleyen süreçlerde insanın yaşamını büyük ölçüde etkileyebilmekte ve hatta istenmeyen sonuçlara neden olabilmektedir.
Psikoloğa Gitmemek İçin Üretilen Diğer Bahaneler
İnsanlar bahane üretme konusunda oldukça yetenekli olduğundan, psikoloğa gitmeme konusunda da pek çok bahaneye rastlayabilmek mümkündür. Örneğin; “vaktim yok”, “bugün işim var”, “o kadar kötü hissetmiyorum”, “özel hayatımı bir yabancıya anlatamam”, “hasta değilim”, “ilaç kullanmak istemiyorum”, “psikoloğa verecek param yok”, “bugün yoğun çalışıyorum” ve bunun gibi pek çok durum, psikolog ile görüşmek istemeyen insanların üretmiş olduğu bahaneler arasında yer almaktadır.
Bu Bahanelerin Altında Ne Yatıyor?
Psikoloğa gitmemek için öne sürülen bu gibi bahaneler genellikle insanların hissetmiş olduğu yoğun utanç ve korku duygusundan kaynaklanmaktadır. İnsanların utanmasındaki en büyük sebep ise çevresinin olumsuz yöndeki tutum ve davranışlarıdır. Pek çok insan çevresindekilerin kendisi hakkındaki düşüncelerini önemsemekte ve hakkında deli düşüncesine kapılmalarını istememektedir. Bu durum ise insanın profesyonel bir destek almasının önüne geçmektedir.
Bu gibi durumlarda aslında psikologların uygulamış oldukları terapi yöntemleri oldukça başarılı olurken, bu yöntemler sayesinde insanlar kendisi için en iyisini doğru olanı ayırt edebilecek hale gelebilmektedir. Üstelik yaşamış olduğu psikolojik sorunlarından da kısa sürede kurtulabilme imkanı elde edebilmektedir.
Bu ve bunun gibi bazı bahaneleden dolayı sorunlarla başa çıkmakta zorlanan ve terapiye gitmeyi reddeden kişiler için engelleyici olabilir. Ancak unutmayın, sorun her neyse, birden fazla çözüm alternatifi mutlaka vardır. Ve bu yükle hayatınıza devam etmeniz, sizi terapiye gitmekten çok daha fazla yoracaktır.