Uşak'ın bilinmeyen lezzeti olan ebem köftesi, yöresel bir lezzet olarak oldukça popülerdir. Genellikle Uşak ve civarında sıkça tüketilen bu yemek, özellikle et severlerin favorisi haline gelmiştir.
Ebem köftesi nedir diye merak edenler için, bu lezzetin aslında kıyma, bulgur, soğan, sarımsak ve baharatlarla hazırlanan bir köfte çeşidi olduğunu söyleyebiliriz. Hafif acı tat veren biber salçası ve taze yeşilliklerle zenginleştirilen bu lezzetli köfte, genellikle kızartılarak servis edilir.
Ebem Köftesinin Adı Çok Eskilere Dayanmaktadır
Ebem Köftesi etin dövülerek liflere ayrılması ile yapıldığından dolayı bu köfte adını ,dövme işini yapan, evdeki babaanne ve ninelerden almıştır.
Çok eskilerde deve etinin dövülerek içerisine yumurta, maydanoz, baharatlar ve soğan katılarak yoğurulmasından sonra yapılan bu köfte eskiden bayramlarda ikram edilen ve çok eskiden sahur yemeği olarak yenen köftenin içerisinde ekmek yerine un ekleniyor.
Ebem köftesi yapılışı oldukça basittir. İlk olarak kıyma, ince bulgur, rendelenmiş soğan, dövülmüş sarımsak ve baharatlar karıştırılarak köfte harcı elde edilir. Daha sonra bu harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak avuç içinde yuvarlanır ve hafifçe bastırılarak köfte şekli verilir. Son olarak köfteler kızgın yağda kızartılarak servise hazır hale getirilir.
Günümüzde artık deve eti yerini normal ete bıraktığına göre bizde günümüz şartlarıyla Ebem köftesi malzemeleri genellikle evde bulunan basit malzemelerden oluştuğu için herhangi bir zorluk yaşamadan kolaylıkla hazırlanabilir. Bu lezzetli köfteyi denemek isteyenler için gerekli malzemeler ise şunlardır:
MALZEMELER
* 1 kg kıyma (iki defa çekilmiş orta yağlı yada küçük ezilmiş et parçacıkları)
* 3 soğan (rondada ince çekilmiş)
* 2 yumurta
* 1 su bardağı un
* Karabiber, tuz, nane, kimyon
* 1 adet paking powder (kabartma tozu)
* Maydonoz(ince kıyılmış)
YAPILIŞI
Küçük parça etler tahta tokmaklarla ezilerek lif lif edilir.
İçine un,yumurta ve bolca soğan rendesi konulur yoğrulur.
Daha sonra içine baharatları ve kabartma tozu, nane ilave edilerek yoğrulma işlemi tamamlanır.
Dinlendirilir, limon büyüklüğünde parçalara ayrılıp bezeler haline getirilir.
Üzerine ve altına un serpilerek oklava ile yarım cm inceliğinde açılır. Kızgın yağda kızartılır.