Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü, Dış Ticaret Uzmanı Başak Çeçen, Ekonomi Bakanlığının firmalara uluslararası pazarlarda rekabet gücü kazanmalarını sağlayan ve hazırlık, pazarlama, markalaşma süreçlerini kapsayan destekler ile izleyecekleri süreçler hakkında bilgi aktardı.
Seminerde ülke masaları bölümünde sunum gerçekleştiren İhracatı Geliştirme Uzmanı Sinan Yüzüal; “ Hindistan'ın Türkiye ihracatı bakımından önemi artmaktadır. 1995 yılında ihracatımızda 61. sırada olan Hindistan, 2016 yılında 41. sıraya yükselmiştir. Türkiye’nin ihracat yapısı ve ihraç ettiği ürün grubunun, Hindistan’ın genel ithalat yapısına uygunluk göstermesi önemli bir etkendir” diyerek ihracatı gerçekleştirilen ürünlerden, ihracat potansiyeli olan ürünlere ve ithalatta uygulanan vergilerle bunların hesaplamalarına kadar pek çok bilgiye değindi.
2015 tarihinden itibaren yürürlükte olan Türkiye-Malezya Serbest Ticaret Anlaşması hakkında bilgi veren Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Yıldız Onur, Malezya Serbest Ticaret Anlaşması avantajlarını, Uşak’tan Malezya’ya ihracat potansiyeli olan ürünler ve vergi oranları gibi konularda da bilgi aktardı.
UTSO’nun eğitim, seminer, danışmanlık faaliyetlerinden üyelerinin maksimum yararlanabilmesi adına güncel gelişmeleri takip ederek organizasyonlar gerçekleştirdiklerini belirten UTSO Yönetim Kurulu Başkanı S. Selim Kandemir; “Hızla gelişen, değişen, sınırsız bilginin dolaştığı iş dünyasında firmalarımızın kanunları, teşvikleri ve fırsatları sürekli mercek altında tutması gerekiyor. Geleneksel yöntemlerle çalışarak yakaladığımız ihracat rakamlarımızı, oda olarak sürekli yaptığımız bilgilendirme toplantılarıyla olsun, danışmanlık masalarıyla olsun geliştirebileceğimize inanıyorum. Ekonomi Bakanlığı; fuardan alım heyeti programına, ulaşımdan pazar araştırma ve pazara girişe kadar birçok alanda ihracatı artırmak için destek vermektedir. Ekonomi Bakanlığından gelen uzmanlarımız bugün firmalarımıza bu konular hakkında ülke pazarları örnekleriyle detaylı bilgiler aktardı” dedi.