Türk halı sanatının zengin bir örneği olarak kabul edilen kalitesi, zarif desenleri ve dayanıklılığıyla tanınan her bir Uşak Halısı, bir sanat eseri olarak kabul edilebilir ve bir evin veya mekanın atmosferine güzellik katma potansiyeline sahiptir.


Uşak Belediyesi tarafından restore edilerek hizmete sokulan DOKUR EVİ halı kilim dokuma atölyesinde dokunan 600 yıllık kültürel miras ve her bir ilmeği el emeği olan ‘Uşak halısı’ dünya pazarında yerini her geçen yıl arttırıyor.
Bölgeye ait geleneksel motiflerin kullanıldığı, yüzde yüz doğal yünden yapılan ve kök boyası kullanılan el dokuması halılar kentte onlarca kadın girişimcilere de istihdam sağlarken, aynı zamanda kent ihracatına da büyük katkılar sağlıyor.


Tamamen geleneksel yöntemlerle dokunan halıları için atölyenin 3 yıllık kapasitesi biledolmuş durumda.
Hani sanatçının Kilim Kalbin Aynasıdır Gönül Sesidir, Her Nakışı Bir Duygunun İfadesidir, Kilim Sevgiliye Çağrı Aşka Davettir, Kimi Renkler Şikayettir Kimi Hasrettir” dediği gibi Anadolu halkı, düşüncesini şekillerle anlatır. Bunlara, çeşitli renkleri de katarak her birine ayrı bir anlam verir. Bu anlamlı şekilleri,çizgileri;halısına,kilimine,yağlığına,çorabına kadar işler.
kendine özgü bir dili olan halı ve kilimlerde çizgiler,şekiller,renkler konuşur. Yeşil "murat"tır.Mavi "umut"tur.Beyaz "mutluluğu",siyah "üzüntüyü",pembe "bozuntuyu dile getirir. "Al giyenin gönlü dolu, mor giyenin çoktur malı" derler.
Ağaçtan yeşil, gökten mavi, çiçekten kırmızı arayan,bulamayınca da tezgâha koşan insanlar, üzüntülerini kilimlerde dile getirirler.

Yemek yemek bile çok kolay görünü ama hazırlaması zordur. Halı dokumakta öyledir. Dokurken uzun uğraşlar verirsin, yorulursun ama eserin ortaya çıktığında mutlu olursun diyen halı Dokuma Ustası olan Hacer Bozak “Ben halı dokumayı ne zaman öğrendim hatırlamıyorum. Annem dokuyordu, babam halıcıydı. Annem dokuduğu için çocukken ilkokula başladığım sıralarda halı dokumayı öğrenmişim” diyor.

8 seneden bu yana halı dokuma ustası olarak aile bütçesine katkıda bulunduğunu söyleyen Güneş Tunç  “şu an okuduğumuz ZİLİ, EŞME ZİLİSİ bayağı bir meşakatli, ter yön, önden desen görünmez ama arkadan güzeldir. Bu desenlerde genelde kırmızı,lacivert, sarı bu renkler kullanılmakta. Şimdi kırmızı genelde mutluluğu, lacivert, mavi, siyah gibi tonlar kasveti, beyaz huzuru,yeşil umut bu renkler bunları temsil ediyor. Genelde renkler ve desenlerimizin birçok anlamı vardır. Eskiden bayanlar haberleşmek için sevdikleriyle renklerle desenlerle kilim dokuyup o eve gönderip öyle haberleşiyor, mektuplaşma gibi haberleşme oluyormuş. Yani halının ve kilimin kendine özgü bir dili var” diyor.

El Bileğim Çok Ağrıyor Ne Yapmalıyım? El Bileğim Çok Ağrıyor Ne Yapmalıyım?

Uşak Belediyesi Dokur Evinde g elenekseldeki Uşak Halısını ve Uşak kilimlerini, Eşme Kilimlerini aslına uygun olarak dokuduklarını söyleyen Dokur Evi Sorumlusu Ayşe Ceren Uçar  “ Bu desenler eskiden de mektuplaşma amacıyla kullanılırmış. Ve genç kızlar söyleyemedikleri içinde kalan duyguları tamamen kilim üzerine nakşederek anlatırlarmış büyüklerine. Sevdiğini olduğunu, yakın birinin öldüğünü, hamile olduğunu veya bir yere taşınması gerektiğini bu kilimlerle anlatırmış esasında. Bu kimlimler şu anda yine gelenekseli yaşattığı için tamamen kök boyası kullandığımız, doğal kök boyalarla boyadığımız, Yüzde yüz yün kullandığımız Anadolu yünü kullandığımız, eğirme tekniğiyle iplerin yapıldığı sistemlerle dokunuyor. Bugün hala daha gelenekseli yaşattığımız ürünlerimizdir. Aynı zamanda Uşak Halısı da bu şekilde, Uşak Halısı gelenekselde neyse kapalı düğüm tekniği ile atılan yüzde yüz Anadolu yünü kullandığımız ve kök boya kullandığımız tekniklerle yapılıyor. Hala daha MADALYONLU desenlerin, YILDIZLI desenlerin, ÇİNTEMANİ, ÇİÇEKLİ, SERPME gibi modellerin bire bir aynısının dokunduğu, yurtdışında ki birçok müzelerde Metropolitan müzesinde LOUR Müzesinde, Türk İslam Eserleri Müzesinde sergilenen Uşak Halıları bugün burada Dokur Evinde hala dokunmakta, hatta öyle ki özellikle şu süreçte yaklaşık atölyemiz 20 dokuyucudan oluşuyor,20 dokuyucumuzun mevcut bulunduğu bir atölye ve şu an yaklaşık 3 yıllık dolu bir atölye durumumuz mevcut” dedi.