Hem bir geçim kaynağı, hem günlük kullanılan en önemli ev eşyalarından biri olması, hem de tarihsel önemli olayların işlenmesi neticesinde tarihi birer belge özelliği taşıyan Kilim aynı zamanda türkülere bile konu olmuş önemli kültürel bir eşya olma özelliğine de sahip.
Hani sanatçının “Kilim Kalbin Aynasıdır Gönül Sesidir, Her Nakışı Bir Duygunun İfadesidir, Kilim Sevgiliye Çağrı Aşka Davettir, Kimi Renkler Şikayettir Kimi Hasrettir” dediği gibi Anadolu halkı, düşüncesini şekillerle anlatır. Bunlara, çeşitli renkleri de katarak her birine ayrı bir anlam verir. Bu anlamlı şekilleri,çizgileri;halısına,kilimine,yağlığına,çorabına kadar işler.
Kilimlerde çizgiler,şekiller,renkler konuşur. Yeşil "murat"tır.Mavi "umut"tur.Beyaz "mutluluğu",siyah "üzüntüyü",pembe "bozuntuyu dile getirir. "Al giyenin gönlü dolu, mor giyenin çoktur malı" derler.
Ağaçtan yeşil,gökten mavi,çiçekten kırmızı arayan,bulamayınca da tezgâha koşan insanlar,üzüntülerini kilimlerde dile getirirler.
Anadolu kültürünün vazgeçilmez öğelerinden olan kilim dokumacılığı yok olmayla yüz yüze. Eşme Belediyesi tarafından hazırlanan proje ile Eşme Kiliminin yok olmasının önüne geçilmeye çalışılıyor.
22. Uluslararası Eşme turistik kilim, kültür ve sanat festivaline katılmak için Uşak’ın Eşme ilçesine Romanya ve Karadağ ile diğer illerden gelen halk oyunları ekiplerinin gösteriler beğeni alırken, en çok beğeniyi bayanların tezgahlarda dokuduğu eşme kilimi aldı.
Festivalin ilk gününde Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende, Romanya ve Karadağ'dan gelen halk oyunları ekipleri, gösterilerini sundu.
Faklı ülkelerden ve çevre illerden ziyaretçilerin katıldığı festivalde, Eşme kilimlerinin yer aldığı sergi ilgi gördü.
Yaşanan terör olayları neden ile son 2 yıldır festival yapılmadığına değinen Eşme Kaymakamı Ozan Gazel yaptı açıklamada; devletimiz milletimiz teröre de gerekli cevapları vermektedir. Bundan sonra markamız olan ve tescilli Eşme kiliminin yaşatılması için ulusal ve uluslar arası alanda daha çok çalışacağız dedi.
Kaymakam Ozan Gazel açıklamasının devamında “Bundan sonrada daha coşkulu bir şekilde bu festivalleri düzenlemeye devam edeceğiz. Coğrafi işareti olan Eşme Kilimimizin gerek yurtiçinde yaşatılmasının devam edilmesi gerekse de uluslararası tanıtımı için bu festivallerin çok etkili olduğunu ve verimli geçtiğini düşünüyorum. 3 gün devam edeceğiz. Bugün başladık uluslar arası ve ulusal halk oyunu ekiplerimiz güzel gösteri yaptılar. Buradaki vatandaşlarımız bu yıl kilimi dokuyan vatandaşlarımız düzgün bir şekilde işlerini yapmaya çalışıyorlar. Birlik beraberlik içinde, coşkulu bir şekilde bu festivali devam ettirmeyi düşünüyoruz. En son İŞKUR destekli projelerimize devam ediyoruz. Çünkü kilimin tarihi kültürel değerinden ziyade pazarlama noktasında da önemli sıkıntılar bazen yaşıyoruz ama bunu nasıl çözeriz nasıl atlatırız, diğer rakiplerimizin önüne nasıl geçeriz. Çünkü Eşme Kilimi diğer kilimleri ile kıyaslandığı zaman renkleriyle yerli ve yabancı turistlerimizin de ilgisini çeken bir kilim. Bunları pazarlama noktasına da gerekli firmalar ile gerekli çalışmaları yapıyoruz. Ben bu kilimin yaşatılması için gerek Eşme’li vatandaşlarımızın, gerek Uşak’lı vatandaşlarımızın gerek ise kültür ve turizm değerlerimiz bakımından önemli rollerimiz olduğunu düşünüyorum ve bunu da yerine getirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.
Kilim dokumacılığının yok olmaya yüz tuttuğunu belirterek hazırlanan kilim atölyesinde Eşme Kilimini tekrar eski günlerine getirmek istediklerini söyleyen Eşme Belediye Başkanı Hacı Mustafa Çetin “Artık unutulmaya yüz tutmuş olan kilimimizi renkleriyle kaynaşmasıyla mekikleriyle her şeysiyle halkımızın bir birlikteliğini temsil etmesi sebebiyle bu yıl kilimimizi dolu dolu memleketimizde yaşatmak istiyoruz. Görmüş olduğunuz sergi salonunda kilimin canlı dokunması, burada kilimin tekrardan halk ile buluşması, sergilerdeki dereceye giren kilimlerimizin hepsi burada dokunmakta. Dolu dolu 3 gün ile festivalimiz inşallah halkımız ile buluşacaktır. Şimdi sanayileşme arttığı müddetçe artık insanlar makineleşme konusunda göz nuru göz emeği bunları yapmamaktalar. Ne yazık ki Eşme’mizde de dokunma şeysi sonlara geldi. Biz yine kendi bünyemizde İŞKUR vasıtası ile almış olduğumuz ve belediyemizin taşoran ekipleri ile kilimiz yaşatmak üzere 10 tezgahta hala dokumaya devam ediyoruz. Bu görmüş olduğunuz kilimlerin %80’i bizim tezgahlarımızda belediyemiz bünyesinde dokundu. Artık sanayileşme kilimi bir kenara bırakıyor, el emeği, göz nurunu kenarda tutmaya başladı. İnşallah biz yaşatacağız bu kilimi. Sanayiye kafa tuttuğu gibi eskisi gibi Yörük kültüründen gelmesi nedeniyle bizlerde Yörük olmamız sebebiyle sanayiden de öteye bütün milletimizin el emeğini burada yaşatacağımızı biz anlatıyoruz” dedi.
Tezgahlarda kilim dokuyan bayanlar ise gerek motiflerin gerek ise renklerin o anki ruh halini yansıttığını söyleyerek hep bir ağızdan kilim eskiden sevgiliye yazılan bir mektuptu diyor.