Konuşmasına Uşak ilini tanıtarak başlayan AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş Uşak’ın bir sanayi kenti olduğunu olduğunu belirterek Manisa'ya bağlı Kula ve Selendi,  Kütahya'ya bağlı Simav, pazarlar, şaphane, Gediz ve Dumlupınar. Afyon'a bağlı Hocalar  ve Denizli'ye bağlı Çivril ilçelerinin Uşak’a çok yakın olmaları nedeniyle bu ilçelerde yaşayan vatandaşların hizmetlerini karşılamak için Uşak’a geldiklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti; Uşak ve çevresindeki ilçeler hakkında şahsım adına söz almış bulunmaktayım. Gazi Meclisimizi ve ekranları başında bizi izleyen tüm vatandaşlarımızı saygıyla selamlıyorum.

Değerli milletvekilleri, konuya girmeden önce Uşak ilimizden kısaca bahsetmek istiyorum. Hepinizin bildiği üzere, Uşak ilimiz 1953 yılında Kütahya ilinden ayrılarak il olmuştur. Uşak ilimiz çok fazla tanınan bir il değildir. Vatandaşlarımızın büyük ekseriyetine sorduğumuzda, "Uşak ili nerede?" dediğimizde, Güneydoğu Anadolu'da, Doğu Anadolu'da, Karadeniz'de olduğunu söylemektedirler, bu da bizi fazlasıyla üzmektedir. Uşak ilimiz Ankara-İzmir yolu olan E96 kara yolu üzerinde bulunmaktadır. Aynı zamanda Ankara-İzmir tren hattı Uşak ilimizden geçmektedir. Ege Bölgesinde bulunan ilimiz, 5.341 kilometrekare alanla küçük bir il olup merkez ilçeyle beraber 6 ilçesi mevcuttur, toplam nüfusu 368 bindir, yüzde 40'ı ormanlarla kaplıdır. Uşak ilimiz bir sanayi kentidir. Sanayisi 16'ncı ve 17'inci yüzyılda Uşak halılarıyla başlayan Uşak sanayisi… Osmanlı'nın son döneminde belirli sayıda bulunan işletmelerden 3 tanesi Uşak ilimizde bulunmaktaymış. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk şeker fabrikası özel sektör eliyle yine Uşak ilimizde kurulmuştur. Uşak ilimizde yılda 115 milyon kilogram iplik, 10 milyon adet battaniye, 3 milyon kilogram medikal tekstil ürünleri, 38 milyon metrekare seramik, 74 milyon kilogram deri işlemesi yapılarak ülke üretiminde önemli rol oynamaktadır. Diğer bir deyişle Türkiye battaniye üretiminin yüzde 95'i, gazlı bez üretiminin yüzde 50'si, küçükbaş hayvan deri işletmesinin yüzde 60'ı, seramik üretiminin yüzde 15'i Uşak ilimizde üretilmektedir. Aynı zamanda ülkemizin dört bir yanından gelen atıklarla geri dönüşümde de yılda 71 milyon kilogram tekstil telefi, 55 milyon kilogram sentetik, plastik atık ve 6 bin kilogram hurda plastikleri geri dönüştürülerek çevreye de önemli derecede katkı sağlamaktadır.

Uşak demek tarlasız pamuk, koyunsuz yün demektir. Uşak ilimiz coğrafi olarak küçük bir il olması ve etrafında bulunan illerimizin yüz ölçümleri Uşak'a göre büyük olması nedeniyle etraf illerinin bazı ilçeleri Uşak'a çok yakın olmaları sebebiyle Uşak iliyle daha sıkı ilişkiler içinde bulunmaktadır. Uşak ilimize bağlı olmayıp komşu olan ilçelere bakıldığında bunlar, Manisa'ya bağlı Kula, Selendi; Kütahya'ya bağlı Simav, Pazarlar, Şaphane, Gediz, Dumlupınar; Afyonkarahisar'a bağlı Hocalar; Denizli'ye bağlı Çivril'den oluşmaktadır. Bugün Uşak ilimizde 9.400 Gedizli, 4.116 Selendili, 2.700 Pazarlarlı, 2 bin Simavlı, 1.800 Kulalı, 1.539 Çivrilli, 1.458 Hocalarlı, 917 Dumlupınarlı kardeşimiz yaşamaktadır. Bu saydığımız ilçelere bağlı oldukları illere, uzaklıklarına ve Uşak iline olan uzaklıklarına

bakacak olursak, Kütahya ilimize bağlı olan Gediz ilçemiz Kütahya'ya 91 kilometre iken Uşak iline 60 kilometredir. Hele hele Gediz ilçesi, Uşak Organize Sanayi Bölgesi'ne sadece 35 kilometre uzaklıkta olup Gediz'de oturan pek çok kardeşimiz Uşak Organize Sanayi Bölgesi'nde çalışmaktadır.

Diğer taraftan, Simav ilçemiz Kütahya ilimize 141 kilometre iken Uşak ilimize 88 kilometre, Manisa'ya bağlı olan Kula ilçemiz Manisa'ya 119 kilometre iken Uşak ilimize 70 kilometre, Selendi ilçesi Manisa'ya 155 kilometre iken Uşak ilimize 72 kilometre, Çivril ilçesinin Denizli'ye uzaklığı 96 kilometre iken Uşak iline sadece 59 kilometre uzaklıktadır.

Tüm bu saydığımız ilçeler kendi illerine göre Uşak iline çok daha yakın olduğu için pek çok ihtiyaçlarını Uşak ilimizden karşılamaktadırlar; acil sağlık hizmetleri ve 2'nci, 3'üncü basamak sağlık hizmetlerinin büyük kısmını Uşak ilinden temin etmektedirler. Gediz, Simav, Pazarlar, Şaphane ve Dumlupınar ilçesinden aylık yaklaşık 7.500 kişi; Kula ve Selendi ilçelerinden yaklaşık 2.500 kişi; Çivril ve Hocalar ilçelerinden 1.000'er kişi Uşak Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinden sağlık hizmeti almaktadır. Bizler bu durumdan memnuniyet duymaktayız, bundan asla şikâyetçi değiliz. Burada yaşayan vatandaşlarımız resmî işlemlerini kendi illerinden temin etmektedirler.

Uşak il olmadan önce Eşme ilçemiz Manisa'ya bağlıydı ve Eşme-Manisa arası 160 kilometreydi, hizmet almak daha zordu. Uşak'ın il olmasıyla Uşak iline bağlandı ve Uşak'a uzaklık 62 kilometre olup daha kolay hizmet alır hâle geldi.

Uşak ilimize daha yakın olan bu ilçelerde oturan bazı vatandaşlarımızın, bu ilçelerin Uşak iline bağlanması yönünde zaman zaman talepleri olmaktadır. Bu talepler az bir kısmın talebi midir, yoksa genelin talebi midir, bilemiyoruz; bunun için kanuni düzenleme gerektiğini biliyoruz.