,

Uşak Üniversitesinde “Sektörlerin Sorunları ve Yeni Ürün Geliştirilmesi” Toplantıları

Uşak Üniversitesi’nin deri, tekstil ve seramik alanlarında bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma programı çerçevesinde pilot üniversite olması nedeniyle, Üniversitemiz ve Uşak Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü koordinasyonunda, "Sektörlerin Sorunları ve Yeni Ürün Geliştirilmesi" konularını içeren toplantılar gerçekleştiriliyor.

EĞİTİM 01.02.2018, 13:50 Özkan Yavaş
Uşak Üniversitesinde  “Sektörlerin Sorunları ve Yeni Ürün Geliştirilmesi” Toplantıları

Uşak Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantıların ilki 30 Ocak 2018 tarihinde, tekstil sektörü alanında yapıldı.

Toplantıya Uşak Valisi Salim Demir, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Karahan, Uşak Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Orhan Karalar, Uşak Deri (Karma) Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Karahallı, Uşak Organize Sanayi Bölgesi Bölge Müdürü Namık Gök, il müdürleri, tekstil sektöründen firma temsilcileri ve akademisyenler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesini istediklerini belirterek üniversitelerin sadece öğrenci yetiştiren merkezler olmadığını, bilimi üreten ve yayan, ülkenin gelişmesine, ekonomiye katkı sağlamak amacıyla çalışma yapan eğitim kurumları olduğunu Uşak Üniversitesi’nin de bu misyonla hareket ettiğine dikkat çekti.

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. D. Ekrem Savaş, Türkiye'nin terör örgütlerine karşı sınır ötesi operasyonlar gerçekleştirdiğini belirterek, "Bugün ülkemiz yedi düvele karşı mücadele ediyor. Sınır ötesinde terör örgütlerine karşı operasyonlar gerçekleştiriyor ve bunu başarıyla yürütüyor. Bu mücadeledeki başarımızın en önemli nedeni son 15 yılda bilime, bilgiye verilen önemdir. Savunma sanayinde kendi silahını, mermisini yapan bir ülke olan Türkiye bu gücü ile teröre karşı mücadele ediyor ve başarılı oluyor."dedi.

Uşak Üniversitesinde Tekstil Mühendisliği bölümünün 1993 yılında kurulduğunu ve ardından meslek yüksekokulunda da iki program açıldığını ancak bugüne kadar üniversite-sanayi işbirliğinin tam olarak sağlanamadığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş "Üniversitemiz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2016 yılında tekstil, deri ve seramik sektörlerinde ihtisas üniversitesi olarak ilan edildi. Bizde üniversite olarak bu sektörlerin gelişimine nasıl katkı sağlarız konuşmak için sizleri buraya davet ettik. Bugün tekstil, Çarşamba deri ve Perşembe günü de seramik sektörü ile ilgili toplantılar yapacağız. İş adamlarımızın, sanayicilerimizin bu toplantılarda sorunlarını dinleyip bizden istediklerini öğreneceğiz. Ben sizlerin üniversiteye gelmenizi istiyorum, bizler sizin ayağınıza gelmekten gocunmayız, ancak sizlerde çocuklarınızı gönderdiğiniz üniversiteye gelin. Ortak çalışalım, siz kazanın, ülkemiz kazansın. Bilgiyi, inovasyon ve teknolojiyi kullanmazsak, ilerleyemeyiz. Bakınız şimdi dünyada bazı ülkelerde sanayi 4-0 devrimi diye bir şey var. Sanayi 4-0 devrimi, bilgiyi hızlı üretmek, üretilen bilgi ve teknolojiyi başkaları taklit etmeye başladığında o bilgiyi, teknolojiyi bırakıp yenisini üretmek üzerine kuruludur. Amaç taklit edenlerin onları hiçbir zaman yakalamamasıdır. Eğer biz bilgi üretimi yapmazsak, bilgi üretimi yapan kurumlarla beraber çalışmazsak, teknoloji üretemezsek başkalarının ürettiği teknolojiyi kullanarak hep geri planda kalırız. Uşak Üniversitesi ve UTSO olarak 7 Mart 2018 tarihinde bu konuyla ilgili bir konferans düzenleyeceğiz. Hepinizi davet ediyorum. Sizler bizden istediklerinizi söyleyin, bizim eksiklerimiz varsa onu da belirtin. Sorunlarınızı beraber çözelim. Yeni fikirler geliştirelim, yeni ürünler meydana çıkaralım. Tekstil, deri ve seramik alanlarında sizin dışa bağımlılığınızı azaltacak projeler yapalım. Bu alanlarda ikili ilişkilerimizi geliştirmemiz gerekiyor. Sizler ne istiyorsanız biz yapmaya hazırız. Hem Uşağımız hem de siz kazanın.”dedi.

2053 yılında Uşak’ın ve üniversitesinin ne durumda olacağını şimdiden planlamak gerektiğinin altını çizen Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş,  bununla ilgili SWOT analizinin hep beraber yapılması gerektiğinin belirtti ve üç gün sürecek  "Sektörlerin Sorunları ve Yeni Ürün Geliştirilmesi" konularını içeren toplantıların hayırlı olmasını diledi.

Uşak Valisi Salim Demir ise toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye'de çok ciddi gelişmeler yaşandığını söyleyerek “Ülkemiz dünyanın en önemli noktasında bulunuyor. Bu bilinçle son 15 yılda artık dünyada söz sahibi olan ülkeler arasına girdik. Daha güçlü olmalıyız, güçlü sanayiye ve ekonomiye sahip olmamız lazım. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek istiyoruz. 2023, 2053, 2071 ile ilgili hedeflerimiz var. Bunları gerçekleştirmek için Uşak olarak çok çalışmalıyız ve üniversite- sanayi işbirliğini gerçekleştirmemiz gerekiyor. Artık ülkemizdeki sanayicinin, devletin ve ilgili kurumların sağlamış olduğu kredi ve hibe anlamında çok fazla eksiği kalmadı. Hatta dünya ölçeğinde bu konularda daha ciddi desteklerimiz olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum. Bundan öncede bu hibe ve destekleri anlatan programları gerçekleştirdik. Türkiye'nin kalkınmasında herkese görev düşüyor. Bu nedenle üniversite - sanayi buluşmaları çok önemli. Üniversitemiz tekstil, deri ve seramik alanlarında ihtisaslaşacak bir üniversite.  Üç gün sürecek bu toplantılarda bu anlamda çok önemli. Sayın Rektörümüze ve öğretim üyelerimize milletimiz ve devletimiz adına teşekkür ediyorum. Üniversitemizi şehirle ve sanayicimizle buluşturabilirsek ilimizin gelişmemesi, kalkınmaması ve ilerlememesi için hiçbir sebep yok. Uşağın dokumacılıktan gelen tekstilin ana unsurlarını içinde barındıran ciddi bir sanayi geçmişi ve alt yapısı var. İlkler şehri olan Uşak’ta sanayide elektriğin ilk kullanıldığını ve dokuma tezgahlarının ilk kullanıldığını hepiniz biliyorsunuz. Ancak dünya değişiyor, bizim de değişmemiz lazım. Eğer gelişmeye ve kalkınmaya niyetliysek dünyadaki her şeyden haberdar olmamız ve ona göre de ayağımızı sağlam basmamız gerekiyor. Bunun olmazsa olmazı da bilim ve teknolojiyi takip etmekten geçiyor. Bilimin ve teknolojinin üretildiği yer olan üniversitelerimizin hem şehirle hem de sanayi ile her an beraber olması gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın işaret etmesiyle üniversitemize üç ana dalda, tekstil, deri ve seramik alanlarında sanayicilerimizin sorunlarının çözülmesi, onların istekleri doğrultusunda hazırlanacak olan projelerle, kapsamlı çalışmalarla bugünkü olduğumuz yerden daha ileriye gitme görevi verilmiştir. Bunu yapabilmek için hem üniversitemizin sanayiciye gitmesi gerekiyor hem de siz sanayicilerimizin üniversitemizle her an iç içe olması gerekiyor. Ciddi amaçları olan ve üç gün sürecek toplantıların faydalı ve yaralı olacağına inanıyorum. Katılan herkese ve emeği geçen tüm üniversite çalışanlarına, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum.”dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Uşak Üniversitesi Deri, Tekstil ve Seramik Koordinasyon Kurulu Üyesi Dr. Erhan Aydın “İhtisaslaşma Süreci, İlerlemeler ve Sektörden Beklentiler” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Dr. Erhan Aydın, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programının amacının, Üniversitemizin ülkemiz hedefleri kapsamında, başta Uşak şehrimiz ve bölgemiz ile bütünleşmesinin sağlanması, deri, tekstil ve seramik alanlarında iktisadi, sosyal ve beşeri sermayenin geliştirilmesi adına çalışmalarını derinleştirmesi, ilgili alanlar özelinde tek tipten uzaklaşarak kurumsal farklılık ve çeşitliliğe yönelmesi, altyapısını misyon dahilinde ihtisaslaştırarak güçlü yönlerini bu sektörlerin kalkınmasına odaklaması olduğunu söyledi. İhtisaslaşmaya seçilen üniversiteler arasında 3 ana alana sahip olan tek üniversitenin Uşak Üniversitesi olduğuna dikkat çeken Dr. Erhan Aydın, kurum içi ve kurum dışı paydaşlarla yapılan toplantılar neticesinde 7 ana program amacı belirlendiğini bunların, yenilikçi odaklı tasarım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi, mesleki niteliğin geliştirilmesine yönelik eğitimlerin verilmesi, sürdürülebilir ekolojik yaklaşımların geliştirilmesi, yüksek katma değerli ürün ve üretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi, kırsal kalkınma odaklı faaliyetlerin gerçekleştirilmesi, rekabet edilebilirliğin artırılması ve sektörde kalite ve standardizasyonun sağlanması olduğunu sözlerine ekledi.

Yrd. Doç. Dr. Beyhan Pamuk ise toplantıda yaptığı sunumda Zafer Kalkınma Ajansı işbirliği ile yapılan ve 3.1 milyon TL bütçesi olan “Uşak Üniversitesi Deri-Tekstil Tasarım ve Eğitim Merkezi” (DETTEM) güdümlü projesi hakkında bilgi verdi. Yrd. Doç. Dr. Beyhan Pamuk, proje ile Uşak Üniversitesi yerleşkesinde, Türkiye’de bir ilk olacak Deri-Tekstil Tasarım ve Eğitim Merkezi kurularak üniversite-sanayi işbirliği içerisinde öncelikle Uşak ili olmak üzere TR33 Bölgesi’nin deri-tekstil sanayisindeki rekabet gücünün arttırılması ve sektöre know-how bilgisine sahip kalifiye personel temini sağlanacağını söyledi. Türk deri-tekstil sektörlerinin dünyanın en büyük tedarikçileri arasında yer aldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Beyhan Pamuk sektörün rekabet ortamında ivme kazanması adına teknoloji geliştirme ve tasarım merkezlerinin önemli olduğunu bu nedenle de Türkiye’de bir ilk olarak Uşak İli sınırları içerisinde kurulacak olan Uşak Üniversitesi Deri-Tekstil Tasarım ve Eğitim Merkezinin önem arz ettiğine dikkat çekti.

Sunumların ardından tekstil sektöründeki firmalara ait problemleri tartışmak üzere oluşturulan oturum gerçekleştirildi. Doç. Dr. Abdullah Dikici moderatörlüğünde yapılan oturumda, Vali Salim Demir, Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Orhan Karalar, Yrd. Doç. Dr. Beyhan Pamuk ve Yrd. Doç. Dr. Eren Öner, soruları cevapladı.

 Oturum görüş ve önerilerin dinlenmesinin ardından sona erdi.

Uşak Üniversitesi ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü koordinasyonuyla gerçekleştirilen toplantıların ikincisi 31 Ocak 2018 Çarşamba günü Deri Sektörü alanında, üçüncü ve son toplantı ise 1 Şubat 2018 Perşembe günü Seramik Sektörü alanında gerçekleşti.

Kaynak: Uşak Haber Ajansı
banner162
Yorumlar (0)
banner126
banner195
14
parçalı bulutlu
Namaz Vakti 21 Kasım 2024
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 11 31
2. Fenerbahçe 11 26
3. Samsunspor 12 25
4. Eyüpspor 12 22
5. Beşiktaş 11 21
6. Göztepe 11 18
7. Sivasspor 12 17
8. Başakşehir 11 16
9. Kasımpasa 12 14
10. Konyaspor 12 14
11. Antalyaspor 12 14
12. Rizespor 11 13
13. Trabzonspor 11 12
14. Gaziantep FK 11 12
15. Kayserispor 11 12
16. Bodrumspor 12 11
17. Alanyaspor 11 10
18. Hatayspor 11 6
19. A.Demirspor 11 2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 12 25
2. Bandırmaspor 12 24
3. Erzurumspor 12 22
4. Karagümrük 12 21
5. Igdir FK 12 21
6. Ankaragücü 12 19
7. Ahlatçı Çorum FK 12 19
8. Boluspor 12 18
9. Şanlıurfaspor 12 18
10. Manisa FK 12 17
11. Esenler Erokspor 12 17
12. Ümraniye 12 17
13. Pendikspor 12 17
14. Keçiörengücü 12 15
15. Gençlerbirliği 12 15
16. İstanbulspor 12 14
17. Amed Sportif 12 14
18. Sakaryaspor 12 13
19. Adanaspor 12 7
20. Yeni Malatyaspor 12 -3
Takımlar O P
1. Liverpool 11 28
2. M.City 11 23
3. Chelsea 11 19
4. Arsenal 11 19
5. Nottingham Forest 11 19
6. Brighton 11 19
7. Fulham 11 18
8. Newcastle 11 18
9. Aston Villa 11 18
10. Tottenham 11 16
11. Brentford 11 16
12. Bournemouth 11 15
13. M. United 11 15
14. West Ham United 11 12
15. Leicester City 11 10
16. Everton 11 10
17. Ipswich Town 11 8
18. Crystal Palace 11 7
19. Wolves 11 6
20. Southampton 11 4
Takımlar O P
1. Barcelona 13 33
2. Real Madrid 12 27
3. Atletico Madrid 13 26
4. Villarreal 12 24
5. Osasuna 13 21
6. Athletic Bilbao 13 20
7. Real Betis 13 20
8. Real Sociedad 13 18
9. Mallorca 13 18
10. Girona 13 18
11. Celta Vigo 13 17
12. Rayo Vallecano 12 16
13. Sevilla 13 15
14. Leganes 13 14
15. Deportivo Alaves 13 13
16. Las Palmas 13 12
17. Getafe 13 10
18. Espanyol 12 10
19. Real Valladolid 13 9
20. Valencia 11 7
sanalbasin.com üyesidir
>