Uşak Haber - Uşak’ta ki ormanlık alanlara görevlilerden başkasının girmesi yasaklanırken, ciddi denetimlerin yapılacağı duyuruldu. Sadece ormanlık alanlara değil, orman yangınlarının yaşandığı durumlarda da yangın bölgesine kimlerin girebileceğinin ve ceza tutarlarının belirtildiği kararda belirlenen mesire alanları ve tabiat parkları haricinde kalan orman alanlarına girenlere 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 74 ve 107’nci maddeleri gereğince 2.094,21 TL, geceleyenlere aynı Kanun’un 76 ve 110’uncu maddeleri gereğince 2.376,90-TL idari para cezası.uygulanacak.
Uşak Valiliği resmi internet sitesinde yapılan duyuruda “6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 69’uncu maddesi gereğince oluşturulan Uşak ili Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu’nun 22.05.2024 tarihinde yapmış olduğu toplantıda alınmış olan 2024-01 sayılı kararın 9 ve 20’nci maddeleri ile ormanlık alanlar ile orman parklarında insan ve araç yoğunluğunun artması ve ülkemiz genelinde orman yangınları açısından yüksek risk taşıyan meteorolojik şartların oluşması halinde Uşak ili genelinde uygulanmak üzere iş bu Valilik Emri'ne göre;
Ormanlık Alanlarda Av Yapmakta Yasak
1. Valiliğimizce belirlenmiş ve mutat vasıtalarla en geniş şekilde vatandaşlarımıza duyurulmuş olan ve bu karar içerisindeki listede yer alan orman parkları (mesire yerleri) ve mangal, semaver yakılabilecek tabiat parklarının dışında ormanlara girişler (Kamu görevinin ifası amacıyla ormana giriş yapan kamu görevlileri, arıcılar, Merkez Av Komisyonu kararları doğrultusunda Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüklerinden av izni alıp gerekli taahhütnameleri verdikten sonra bu izin ve taahhütnamelerini Orman ve Jandarma teşkilatlarının mahalli birimlerine haber vermek kaydıyla Avbis sistemine kayıt ettiren avcılar, av turizmi kapsamında Milli Parklar Şube Müdürlüğünce izin verilen av organizasyonları dahilindeki kişiler, Orman İşletme Müdürlüklerinden ihaleli/tahsisli iş alanlar ve bu işte çalışanlar ile Orman İşletme Müdürlükleri tarafından çalıştırılan kişiler hariç) 15/06/2024 tarihinden 01/10/2024 tarihine kadar yasaklanmıştır.
Kamp kurmak ve Ormanlık Alanlara Yakın Yerlerde Düğün Yasak
Kamping işletmeleri haricinde ormanlık alanlarda kamp yapılmasına ve çadır kurulmasına izin verilmeyeceğinin belirtildiği kararda ayrıca ormanlık alanlara yakın olan yerlerde düğün ve benzeri organizasyonlarda orman yangınına neden olabilecek havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı madde kullanımı yasaklanırken, orman yangınından etkilenmesi muhtemel kritik yapı, fabrika, depo ve benzeri alanların sorumlu ve yetkililerince gerekli tedbirler alınacaktır. Orman yangınlarına karşı alınacak toplumsal ve bireysel tedbirler hususunda vatandaşlar, ilgili kurumlarımız, yerel yönetimler, muhtarlıklar ve kolluk birimlerince düzenli olarak bilgilendirileceği belirtildi.
Ormanlara giriş çıkışlara sıkı kontrol yapılacak
Orman yangınlarına neden olabilecek ihmal, sabotaj vb. konularda Orman görevlileri, Jandarma ve Emniyet tarafından kontrol ve devriyeler sıklaştırılacak, orman alanlarında drone, fotokapan, KGYS vb. vasıtalarla yapılan izleme ve takip faaliyetleri arttırılacak.
Çöp döküm ve depolama alanları, Ormana yakın turistik tesisler, benzin istasyonları, zirai faaliyet yapan işletmeler gibi yangın riski oluşturabilecek yerlerden ormana sıçrayabilecek her türlü yangın tehlikesine karşı; iş sahiplerince bu sahalarla orman arasına yanıcı materyallerden temizlenmiş yangın şeritleri açılacak.
Yangına Karşı Kurumlarda Bütün Ekipmanlar Hazır Olacak
Yangın söndürmede kullanılabilecek (il özel idaresi, belediye, karayolları, devlet su işleri, orman idaresi, askeri birlikler, kolluk birimleri vb. kurumların mahiyetinde bulunan) araç, gereç ve ekipmandan azami ölçüde faydalanılması amacıyla araç/ekipman ihtiyacı düzenli olarak gözden geçirilecek, varsa eksikleri tamamlanacak.
Orman yangınlarına müdahaleden sorumlu ilgili kuruluşlar yangın tehlikesi ve risklerle ilgili sürekli bilgilendirilecek, orman yangınlarında hizmetine ihtiyaç duyulacak kişi ve kurumlar yangına en hızlı müdahale edecek şekilde personel, araç, ekipman vb. tüm hazırlıklarını ivedi olarak tamamlayacak.
Orman yangınına duyarlı alanlarda mahallin gerektirdiği her türlü tedbir ivedilikle alınacak.
Yangın Bölgesine Girişler Kontrol Altında Olacak, Herkes Giremeyecek
Yangın mahallinde yangına müdahale eden ekipler Orman Genel Müdürlüğünce görevlendirilen yangın amirinin yönetiminde hareket edecek.
Müdahalede görev alan kurum kuruluşlar, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerin koordinasyonu Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında hazırlanan Ulusal Orman Yangınları Müdahale Planı’na uygun olarak gerçekleştirilecek.
Büyüme eğiliminde olan ve insanların can güvenliğini tehdit eden orman yangınlarının olduğu yangın mahalline, görevliler ve eğitimli gönüllüler dışında sivil vatandaşların sokulmaması için kolluk kuvvetlilerince gerekli tedbirler alınacak.
Meskûn mahalleri tehdit etme riski taşıyan yangınlarda meskûn mahallerin boşaltılması ve tahliyesi kolluk kuvvetlerince yapılacak.
Köylerde Bitki Örtüsü Yakmak Yasak
Orman Kanunu’nun 31 ve 32’nci maddeleri kapsamında olan köyler başta olmak üzere, orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan köyler/mahalleler dahil olmak üzere anız, bağ-bahçe ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların, artıkların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaktır.
Yasaklara Uymayanlara 2 Bin 094 TL, Kamp Kuranlara 2 Bin 376,90 TL Ceza Uygulanacak
Valilikçe belirlenen ve aşağıdaki liste içerisinde yer alan mesire alanları ve tabiat parkları haricinde kalan orman alanlarına girenlere 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 74 ve 107’nci maddeleri gereğince 2.094,21 TL, geceleyenlere aynı Kanun’un 76 ve 110’uncu maddeleri gereğince 2.376,90-TL idari para cezası verilecektir.
6831 sayılı Orman Kanunu’nun 76’ncı maddesinin (b) bendi gereğince ormanlarda izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakanlar veya izin verilen yerlerde yakılan ateşi söndürmeden mahalli terkedenler, (c) bendi gereğince ormanlara sönmemiş sigara veya yangına dolaylı olarak yol açabilecek madde atanlar, (d) bendi gereğince ormanlara dört kilometre mesafede veya bu kanunun 31’inci ve 32’nci maddeleri kapsamına giren köy hudutları içinde anız veya benzeri bitki örtüsü yakanlar hakkında adli işlem uygulanacaktır.
2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20’inci maddesinin (l) bendi gereğince anız yakanlara her dekar için 386,7 ceza uygulanacak.
UŞAK İLİ ORMAN PARKLARI (MESİRE YERLERİ) VE TABİAT PARKLARI LİSTESİ
1- Akse Konaklamasız Orman Parkı,
2- Pınarbaşı Konaklamasız Orman Parkı,
3- Kızılcasöğüt Konaklamasız Orman Parkı,
4- Yeşil Karaağaç Konaklamasız Orman Parkı,
5- Üniversite Ormanı Konaklamasız Orman Parkı,
6- Kaşbelen Konaklamasız Orman Parkı,
7- Uşak Şehir Ormanı (Konaklamasız),
8- Kalfa Korusu Konaklamasız Orman Parkı,
9- Kemerdağ Konaklamasız Orman Parkı,
10- Osmandede Konaklamasız Orman Parkı,
11- Uşak Millet Ormanı (Konaklamasız),
12- Evrendede Konaklamasız Orman Parkı
13- Taşyaran Vadisi Tabiat Parkı,
14- Göğem Zafer Tabiat Parkı,
15- Ulubey Kanyonları Tabiat Parkı.