Tıp dilinde Hirsutism olarak bilinen hastalığın özellikle kadınlarda özbenlik sorunu yarattığının altını çizen uzmanlar; Aşırı tüylenme (Hirsutism), kadınlarda görülen, erkek tipinde kıllanma artışı olup bu durum, kadınların % 5-10’unda görülür. Özellikle yüz bölgesindeki aşırı tüylenme; kadınlarda özbenlik değerini düşüren, ciddi bir emosyonel stres kaynağıdır. Hirsutizm sıklıkla altta yatan hormonal bir bozukluğa işaret ettiğini belirterek, bunun nedenlerinin araştırılması gerektiğini vurguluyor.
Vücudumuzda ne tür kıl tipleri vardır?
Kıllar iki tiptir. Ergenlikten önce görülen kıllar ince, yumuşak, renksiz ve kısa olan ‘vellus’ dediğimiz ayva tüyleridir. Ergenlikle birlikte erkek tipi hormonların (androjenlerin) etkisiyle cinsiyete göre farklı bölgelerdeki kıllar ‘terminal kıl’ dediğimiz kalın, renkli, uzun kıllara dönüşür.
Kadınlarda hangi vücut bölgelerinde kıllanma normaldir?
Normalde kadınlarda yüzde, göğüste, karında, sırtta, sakallarda, omuzlarda, üst karın bölgesinde kalın, siyah renkli terminal kıl görülmez. Ancak erkeklik hormonları kişide çok yüksekse ya da kıl köklerinde erkeklik hormonlarına karşı aşırı bir hassasiyet varsa kadınlarda bu bölgelerde, erkek tipinde kıllanma görülür. Dolayısıyla kıllanma artışı, altta yatan hormonal bozukluğun ilk ve tek göstergesi olabilir.
Aşırı Tüylenmenin nedenleri nelerdir?
Aşırı tüylenme (Hirsutizm) aslında buz dağının görünen kısmıdır, mutlaka altta yatan bir hastalık olup olmadığı araştırılmalıdır. Aşırı tüylenmeye yol açan hastalık %75-80 oranında Polikistik Over hastalığıdır. Bunun dışında hormonal bozuklara yol açabilen tümörler ve hormon hastalıkları da neden olabilir. Nadiren altta yatan bir sebep bulunmaksızın da aşırı tüylenme gelişebilir.
Polikistik over hastalığı nasıl bir hastalıktır?
Polikistik over hastalığı (PKOH), üreme çağındaki kadınları en sık etkileyen hormonal bozukluktur. Bu hastaların tanısında dermatologlar anahtar rol oynarlar çünkü bu hastalarda sıklıkla aşırı tüylenme, akne, ve/veya androjenik alopesi (erkek tipi saç seyrelmesi), adet düzensizlikleri ve hormon düzeylerinde artış görülebilir.
Polikistik Over Hastalığı tanısı nasıl konulur?
Tanı, hemen her zaman, kan tahlilleri ve yumurtalıkların adet döneminde yapılacak ultrason incelemesiyle ile konur.
Polikistik Over Hastalığı ile beraber görülen başka hastalıklar var mıdır?
Bu hastaların tanı alması özellikle önemlidir, çünkü polikistik over hastalığında hastalarda aynı zamanda insülin direnci, kan yağlarında yükseklik, hipertansiyon, uyku apnesi, endometriyum kanseri veya psikiyatrik bozukluklarda görülebilir. Doğru tedavi ile bu bulgularda kontrol altına alınabilir. Kişi yaşamını sağlıkla olarak devam ettirebilir.
Polikistik Over Hastalığı nasıl fark edilir?
Özellikle yüz bölgesi, göğüs civarı karın bölgesinde geç başlangıçlı, hızlı ilerleyen kıllanma artışı görüldüğünde beraberinde adet düzensizliği, akne olduğunda mutlaka bir dermatologa başvurmak gerekir.
Polikistik Over Hastalığı nasıl tedavi edilir?
Tanı konulduktan sonra dermatoloji uzmanı, kadın doğum uzmanı ya da endokrin uzmanınız sizi değerlendirerek birlikte ya da tek başına hastalığınızı tedavi edebilir. Tedavi uzun sürelidir ve sabırlı olmayı gerektirir. Düzenli hormon analizi ve ultrasonografik incelemeler ile takip etmek gerekir.”