Bu haftaki yazımızda psikologunuza ile randevu alıp gittiğinizde yaşayacağınız süreci ele almak istedim. Psikolok ile yapılan görüşmede sizler için başlıklar halinde izleyebileceğiniz kısa bir yol haritası çıkardım ki, bu yol hartası ile daha rahat sonuç almanızı amaçlıyorum.
İLK PSİKOLOG SEANSINIZDAN NE BEKLENMELİ?
Psikologa ilk defamı gideceksiniz? Destek aramak için nedeniniz her ne olursa olsun, ne beklediğinizi bildiğiniz takdirde daha rahat olacak ve daha iyi sonuçlar elde edeceksiniz. İlk seansınızda, psikoloğunuz genellikle siz ve hayatınız hakkınızda bazı sorular soracak. Bu bilgi, psikoloğunuza durumunuzun ilk değerlendirmesini yapması için yardımcı olacaktır. Size sorabileceği sorular şunlardır:
Neden terapiye başvurdunuz ?
Psikoterapi kişinin kendi tutumlarına ve davranışlarına farkındalık kazanmasını destekleyerek kişiye yardımcı olur. Muhtemelen belirli bir konu hizmet almanıza neden oldu. Psikoloğunuz daha derin konulara inmeden önce yüzeysel problemlerinizi anlamak zorundadır.
Özgeçmişiniz ve şimdiki durumunuz.
Psikoloğunuz size hayatınız hakkında bir dizi soru soracaktır. Örneğin; kim olduğunuz konusunda aile durumları önemli bir rol oynadığı için aile özgeçmişiniz ve şuan ki aile durumunuz konusunda size sorular soracaktır, buna hazırlıklı olun.
Mevcut belirtileriniz.
Psikolojik destek arama nedeninizi bilmek haricinde, psikoloğunuz probleminizin diğer belirtilerinden muzdarip olup olmadığınızı ortaya çıkarmaya çalışacaktır- Örneğin; probleminiz işte zorluk yaratıyor olabilir. Psikoloğunuz bu bilgiyi probleminizi daha iyi anlamak için kullanacaktır. Ve ilk sohbetinizin sonucunda tam koyarken, tanımın birkaç seans daha gerektireceği daha muhtemeldir.
Orada oturup durmayın!
Terapi bir takım çabasıdır, karşılıklı interaktif bir ittifak sürecidir. Seansta etkin bir rol üstlenmediğiniz takdirde, rehberlik deneyimini değerli bulmayacaksınız. İşte size ilk seansın mümkün olduğunca başarılı kılmak için bazı İpuçları:
Açık olun.
Psikoloğunuz doğru sorulan sormak için eğitilmektedir ancak zihin okuyucu değildirler. Sorulara açık ve dürüst bir şekilde cevap verdiğiniz zaman psikolog işini daha etkin bir şekilde yapabilir.
Hazırlıklı olun.
Seansa başlamadan önce, "neyin yanlış” olduğunu ve probleminiz konusundaki hislerinizi tanımlamayı bilin. Hazırlanmanın bir çeşidi de yardım aramanızın nedenlerini kâğıda dökmektir. Bir liste yapın ve daha sonra bu listeyi sesli bir şekilde okuyun. Kendinizi duymak ve onu birkaç kez söylemek bazı şeyleri daha açık bir şekilde tanımlamanız konusunda psikoloğunuza yardımcı olacaktır.
Soru sorun.
Psikoterapi deneyimini ya da danışmanlığı nasıl işlediğini daha fazla anladıkça, daha rahat olacaksınız. Terapi süreci ile İlgili sorular sorun ve psikolog anlamadığınız herhangi bir şeyi tekrar etmesini isteyin.
Hisleriniz konusunda açık ve dürüst olun. İlk seans sırasında kafanızda bir sürü şey olacak. Kendi tepki ve duygularınızı dinleyin ve onları psikologunuzla paylaşın. Her ikiniz de bu anlayışlardan öğreneceksiniz. İlk seansınıza gerçekçi beklentilerle gittiğinizden emin olun. Terapi, problemleriniz için kestirme bir çözüm değildir aksine bir süreçtir. Sizin sarf etmiş olduğunuz bazı çabalar ve psikoloğunuz ile güçlü bir ilişkiyle, terapi problemleri çözme konusunda başarılı bir araç olabilir.
Şenay peker 4 Yıl Önce
Uyku hapı kullanıyorum ve slzden rapor almak istiyorum
Psikolog Ayşe Bozkurt 4 Yıl Önce
Merhabalar Şenay hanım maalesef özel kliniği olan psikologlar bu tarz rapor veremiyor. Devlet Hastanesine yada özel hastaneye gitmeniz gerekli